Zelforganisatie en wettelijke verplichtingen

Wet -en regelgeving en zelfsturing hebben altijd een mate van spanning in zich. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen, maar om nu van elke medewerker te verwachten dat hij thuis is in de vele regels rondom belastingen, arbeidsrecht, ondernemingsrecht en nog allerlei andere regels die gelden voor bedrijven… Dat gaat wel erg ver.

Gids door de jungle van de wet
In de praktijk helpen we veel zelfsturende organisaties  met dit spanningsveld tussen zelforganisatie en wettelijke verplichtingen. Vergelijk ons met een gids door de jungle van de wet. Wij zijn op de hoogte van alle relevante regels op het gebied van belastingrecht, arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Met name op het gebied van inhuur en uitlenen van personeel, advies- en consultancydiensten onder het Nederlandse recht hebben we ruime ervaring. Daarnaast schakelen wij specialisten in bij specifieke bijzonderheden.

Consequenties vooraf beperken
In principe zullen wij alle verzoeken om (nieuwe) arbeidsovereenkomsten, verkoopcontracten, inhuurcontracten, uitbetalingen, inkopen etc. uitvoeren conform de afspraken die we met jouw organisatie hebben vastgesteld. Op het moment dat we echter zien dat er fiscale of juridische verplichtingen of consequenties zijn voor specifieke transacties (denk bijv. aan wet Ketenaansprakelijkheid, aftrekbaarheid van kosten, loonbelasting, betaaltermijnen), dan zullen we je dit vertellen en je advies geven hoe aan deze verplichtingen te voldoen. Zo kun je eventuele consequenties vooraf beperken of beheersen. En dat is wel zo rustig.

Verder lezen over de projectadministratie bij zelfsturende bedrijven? Lees dan ook: